Tornem a obrir agenda

Seguint les mesures d’higiene i seguretat recomanades, reprenem l’activitat!

Si necessites millorar els teus hàbits alimentaris, si vols perdre pes, si tens alguna al·lèrgia i/o intolerància alimentària, colesterol elevat, hipertensió, diabetis…

Et podem ajudar!

Setmana Mundial de la Vacunació

Aprofitant que és la setmana mundial de la vacunació, us deixo un petit vídeo realitzat per la Sociedad Española de Epidemiología (SEE) que ens ajuda, d’una manera gràfica i entenedora, a entendre la funció que tenen les vacunes.

A més a més, a la web SaludSinBulos, podreu trobar una llista de mites i creences erronies sobre les vacunes.

 

Reportatge sobre l’anorèxia

Els trastorns del comportament alimentari són malalties mentals que es caracteritzen per un comportament patològic envers la ingesta alimentaria i també per una obsessió sobre el control del pes corporal.

El seu origen és multifactorial i son malalties que provoquen unes conseqüències negatives tant per la salut mental com física de qui les pateix. Són malalties molt greus però es poden arribar a curar amb un tractament adequat tot i que son processos lents i complexos.

Un dels trastorns més coneguts és l’anorèxia nerviosa, ahir a TV3 és va emetre un reportatge molt dur sobre aquesta malaltia però que pot ajudar-nos a prendre consciència de la seva gravetat.

Aquí teniu l’enllaç: REPORTATGE TV3

Amanida Caprese

Un entrant ràpid i fresc!
Tomàquets Cherry, boletes de mozarella fresca, fulles d’alfàbrega fresca, oli d’oliva, sal, pebre i orenga.

Si agafes uns bastonets ho pots presentar com si fossin broquetes, mira l’enllaç per veure el resultat (clika aquí)

Bon profit!

 

 

Taller sobre alimentació infantil

“Amb l’alimentació, com en molts altres temes, estem saturats d’informació que moltes vegades ens arriba de “llocs” poc fiables o simplement ens apareix a les pantalles del mòbil a través d’un missatge de WhatsApp, o en forma de noticia a Facebook…

L’excés d’informació i sobretot d’informació poc contrastada, poc seriosa o sense evidència ens pot acabar generant dubtes, confusió i a la llarga problemes.”

Així començava el taller que es va fer el 24 de maig als pares de l’AMPA d’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs.

La xerrada era per parlar sobre l’alimentació infantil, en l’etapa dels 0 als 3 anys… tema molt ampli i extens que ens hagués ocupat molt més dels 45 minuts que teníem per davant.

Per això ens vam centrar en la demanda per part dels assistents

“que podem fer perquè els nens mengin de tot”…

La frase que els vaig posar en pantalla, extreta del llibre “Tu eliges lo que comes” del pediatra Carlos Casabona (lectura que us recomano); és aquesta:

“Las palabras orientan, el ejemplo arrastra”

De tota manera us deixo un resum de les idees que vam exposar per millorar l’acceptació dels aliments catalogats com “problemàtics”:

–          Prova de variar les tècniques culinàries, això et pot servir per les verdures i el peix (vapor, bullit, saltejat, fregit, forn, estofat…)

–          Prova de canviar textures, amb les fruites i les verdures et pot resultar d’utilitat (pures, cremes, liquat, trossets, xafat amb forquilla)

–          Amb els llegums: els pots afegir a sopes, truites, fer hummus, hamburguesa de llegums i verdures… Pots provar amb varietats que son de pela més fina

–          Amb la fruita prova de variar l’oferta, barrejant-la amb iogurt, fer macedònia, broquetes…

I, per acabar, recorda que l’alimentació és un procés d’aprenentatge. En aquesta etapa s’adquireixen hàbits, autonomia, es proven aliments, textures, sabors… tot és nou i cal tenir paciència, cal fer-ho amb tranquil·litat, una mica d’imaginació i mà esquerra.

Glutamat Monosòdic

Us comparteixo aquesta noticia publicada avui al 324.cat que és força interessant:

Es dispara l’ús de glutamat, un component addictiu present en molts aliments

El consum d’aliments processats s’ha disparat els últims anys i, amb això, la producció d’additius com el glutamat monosòdic. Aquesta substància, que es pot trobar en patates fregides, sopes preparades o arrebossats, provoca secreció salival, augmenta la gana i no sacia. Tota una temptació per a la indústria alimentària, que cada vegada l’utilitza amb més freqüència. Tant, que la producció d’aquesta substància s’ha multiplicat per 1.500 en els últims 40 anys.

El glutamat monosòdic​ és un potenciador del sabor,  no és tòxic ni té efectes perniciosos per a la salut -de fet, és present de forma natural en aliments com el tomàquet o el peix-, però quan s’utilitza com a additiu fa que mengem més del que ho faríem i pot contribuir a elevar el consum d’aliments que s’haurien de menjar ocasionalment. Així ho ha explicat Diego Redolar, neurocientífic i professor Ciències de la Salut de la UOC:

“Quan s’agafa glutamat i es posa en aliments que no són tan saludables com una bossa de patates o sopes amb sal, això fa que el cervell estigui enganyat per consumir aquest aliment, i a més se’n faci una ingesta sense control, perquè una de les coses que fa és no aturar la gana.”

Se sap que la producció de glutamat monosòdic s’ha disparat, però per saber si la població n’està fent un consum excessiu calen més estudis. Carmen Vidal, catedràtica de nutrició de la UB, ha parlat de reduir-ne el consum:

“En el cas que arribem en els estudis a la conclusió que és un producte del qual s’està fent servir molta quantitat i que n’estem menjant més del compte, es podria fer, com es podria fer amb el cas de la sal, d’intentar reduir-ne en funció del producte d’una manera més intensa o menys.”

Els productes on trobem més glutamat monosòdic són els esnacs fregits, especialment els que tenen gustos diferents dels naturals, i a les sopes o caldos preparats, però també en alguns tipus de fruita seca, patés o arrebossats.

A més, saber quan n’estem consumint no sempre és fàcil perquè pot constar amb multitud de noms diferents: E-621, extracte de llevat, proteïna hidrolitzada o glutamat monosòdic, entre d’altres.

Tecnologia InBody

Amb menys d’un minut podràs tenir un informe de bio-impedància complet, d’alta precisió i fiabilitat.

La bio-impedància ens permet obtenir una valuosa informació sobre la composició corporal que ens ajudarà a planificar millor la intervenció dietètica i es podran establir unes correctes pautes d’exercici físic (Programa UMA).

L’InBody230 calcula:

  • Pes
  • Massa de múscul esquelètic
  • Massa grassa
  • Aigua corporal total
  • Massa lliure de greix
  • Índex de Massa Corporal (IMC)
  • Percentatge de greix corporal
  • Control de múscul – greix
  • Relació cintura – maluc
  • Metabolisme basal
  • Anàlisis gràfic segmental

 

Maduixes

La maduixa és una fruita que trobarem ara a les fruiteries i mercats ja que la seva temporada va des de desembre fins a juny.

Molta gent creu que és una fruita amb moltes calories perquè és dolça però no és així, 100 grams de maduixes (4-5unitats mitjanes) aporten unes 40 calories. La maduixa és rica amb vitamina C, A, B1, B2, i també conté minerals com el potassi, fòsfor, calci i magnesi.

Una ració de maduixes serien unes 6-7unitats que equivaldrien a uns 150grams, 60 calories.

Recorda que al llarg del dia hauríem de prendre unes tres racions de fruita fresca. Una d’elles la pots fer amb les maduixes!

Les pots prendre soles, amb macedònia, maduixes amb iogurt, batut de llet i maduixes, maduixes amb suc de taronja, broqueta de maduixa-kiwi-plàtan, maduixes amb vinagre, maduixes amb nata… I també les pots posar dins l’amanida!