Refrescos… un dolç que amarga

Els refrescos de taronja, llimona, amb gas i sense, els de cola, les tòniques, les begudes energètiques, les que porten te… Et sonen? Segur que sí.

Als supermercats ocupen un llarg passadís, hi ha marques conegudes i marques blanques, amb diferents modalitats d’envasos: llaunes de 330ml, botelles de mig litre, litre, litre i mig, dos litres, paquets d’oferta i mil i una històries més.

Bàsicament són aigua carbonatada i sucre, amb aromes i colorants. Sembla una cosa inofensiva, oi? Però… realment, saps quina quantitat de sucre hi ha?

De mitjana aporten per cada 100ml uns 10grams de sucre. Et sembla poc? Doncs és molt. Massa. Perquè 100ml és una quantitat petita comparada amb la normalment consumim.

Per exemple: una llauna de refresc tipus “taronjada” de 330ml, conté 12gr de sucre per cada 100ml de taronjada. La llauna ens aporta 39,6gr de sucre, unes… 160 calories.

Dades per reflexionar:

  • L’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana per als adults uns 20gr de sucre/dia com a màxim.
  • Per “gastar” aquestes 160 calories un adult hauria de caminar uns 40 minuts

Més visual, clica aquí per veure les quantitats de sucre d’algunes d’aquestes begudes.

Conclusió:

  • Aquestes begudes no són saludables, fins i tot poden ser perjudicials
  • El seu consum hauria de ser nul o extremadament ocasional

L’Organització Alianza por la Salud Alimentaria de Mèxic,  preocupada per la l’epidèmia de sobrepès i diabetis dels seus ciutadans, va publicar l’any 2012 aquest vídeo (clica aquí ) que pretén conscienciar a les persones dels efectes negatius que té per, a la salut, el consum de begudes ensucrades.